26. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Oktoberfest

Prvi Oktoberfest održan je 12. listopada 1810.godine na Theresienwiese (Terezinoj livadi) u Münchenu u čast prijestolonasljednika Ludviga koji se tada vjenčao s princezom Theresom von Sashen-Hildburghausen i tradicionalno se održava u ovom ovalnom parku površine 31 hektara nazvanom u čast bavarske kraljice...

 

Oktoberfest u Münchenu je jedan od najvećih pučkih festivala na svijetu. Traje 16 dana a obično je to kraj rujna i početak listopada. Otvara se subotom u 12h kada u šatoru Schottenhammel gradonačelnik otvori prvu bačvu piva i kaže O’ZAPFT IS! (Otvoreno je).

Svake godine ga posjećuje oko 6 milijuna gostiju a dolaze iz cijelog svijeta (otprilike 72% iz regije i 28% ostalih turista).

 

Prvi Oktoberfest održan je 12. listopada 1810.godine na Theresienwiese (Terezinoj livadi) u Münchenu u čast prijestolonasljednika Ludviga koji se tada vjenčao s princezom Theresom von Sashen-Hildburghausen i tradicionalno se održava u ovom ovalnom parku površine 31 hektara  nazvanom u čast bavarske kraljice.

Budući da se ni ove godine slavlje ne može održati bez princeze Tereze i prijestolonasljednika Ludviga odabrano je dvoje mladih koji će ih glumiti. Bit će odjeveni u odjeću u kakvoj se taj par vjenčao prije 200 godina.

Tradicija nije održana od 1854.-1873. zbog epidemije kolere i za vrijeme trajanja dva svjetska rata.

Za Oktoberfest velike münchenske pivovare proizvode pivo  prema receptima od prije dva stoljeća. Recept piva koji se prodaje samo na festivalu čuva se kao dragocjenost u muzeju piva. 2007. godine tokom Oktoberfesta popijeno je 6.940.000 litara piva.